Internet belgië

Het eerste wat je moet weten wanneer je Internet in België wilt nemen is dat er in België maar 2 Providers zijn die een kabel tot bij jou thuis kunnen aanbieden en dat zijn Proximus en Telenet. Beide Providers brengen een andere kabel en daarbij dus ook een andere soort technologie binnen. Er wordt wel reclame gemaakt dat Internet overal hetzelfde is, maar dat is dus niet waar. In dit artikel zal je hier meer over te weten komen. 

Welke Provider zijn kabel is nu beter ?

De meest voorkomende vraag is wel welke Provider zijn kabel nu beter is. Eigenlijk is daar geen antwoord op. Je zal waarschijnlijk wel mensen kennen die problemen hebben gehad met Telenet en mensen die problemen hebben bij Proximus. Het punt is nu juist dat elk huis zijn kabel niet hetzelfde is. Het kan goed zijn dat bij jouw buur de kabel geen problemen vertoond en bij jou wel. Dit kan zowel bij Proximus als bij Telenet gebeuren. Het verschil zit hier in.

De kabel van Telenet : Bij Telenet wordt gebruik gemaakt van de bekende Coax aansluiting. Dit is een zeer goede kabel, maar het is de manier van aansluiten dat het verschil maakt. Bij Telenet vertrekt het Internet vanaf hun centrale en komt de kabel toe bij klant 1. Vanaf daar wordt afgetakt naar klant 2 en ga zo maar door. Woon jij nu net op het einde van deze lijn, dan kan jij problemen ondervinden en dit zeker tijdens de piekuren.

De kabel van Proximus: Bij Proximus wordt er gebruik gemaakt van 2 kleine koperen kabeltjes. Hier wordt al hun info over verstuurd en elk huis heeft zijn eigen invoerkabel. Jouw buur zijn kabel is dus een andere kabel als die van jou. Dit systeem is beter, maar de kabel is niet even betrouwbaar. Proximus heeft in bijna alle straten servers staan waar zij hun internet opwekken en brengt zo het Internet dichter tot bij jou thuis. Dit is ook nodig, want hoe verder jij woont hoe trager je internet wordt. Bij Proximus krijg je pas je maximale snelheid wanneer je binnen de 400 meter van die centrale zit. Woon je verder zal je internet steeds trager worden. 

Nog verschillen tussen Telenet en Proximus.

Nog een heel belangrijk punt dat jullie zeker moeten weten is dat de snelheid van Internet bij Proximus en Telenet niet hetzelfde zijn. Bij Proximus kunnen ze maximaal 100 Mbps aanbieden en bij Telenet ligt dit op 200 Mbps. Dit komt ook door de kabel. Een Coax kabel is veel dikker en kan daardoor ook hogere snelheden aanbieden.

Je gaat nu denken dat Telenet sneller Internet kan aanbieden dan Proximus, maar dit is ook weer niet geheel waar. Proximus is wel bezig aan hun glasvezelnetwerk en dus een nieuwe technologie en kabel. Deze glasvezel zorgt ervoor dat er enorm hoge snelheden kunnen gehaald worden. Heeft Proximus al Fiber bij jullie thuis binnen gebracht, dan kan je daar zonder twijfelen de hoogste snelheden op verwachten. Let wel op, Fiber zijn ze nog aan het uitrollen en op dit moment zijn enkel de grootsteden al voorzien van Fiber. Het zal nog even duren voor Fiber voor iedereen beschikbaar zal worden. Op dit moment kan ook enkel Proximus Fiber aanbieden. Telenet noemt hun pakketten wel Fiber 100 en Fiber 200, maar dit is geen Fiber technologie ! Dit gaat nog steeds over hun Coax kabel.

Over het algemeen ga je wel sneller Internet vinden bij Tenelet dan bij Proximus. Ikzelf woon in het stad en krijg bij mij thuis qua snelheid rond de 200Mbps binnen van Telenet en 30Mbps bij Proximus. Ik ben iemand die continu met meerdere toestellen Internet verbruik, dus mijn keuze is snel gemaakt. 

Welke Provider kan je nu het best nemen ?

Eerst en vooral kan je dus aan het bovenste al afleiden dat je bij beide Providers problemen kan hebben. Ikzelf zit in de IT en de Telecom en heb zelf een kort lontje wanneer het aankomt op Internet problemen. Moest ik bij mijn Provider regelmatig problemen ondervinden waardoor mijn internet vaak uitvalt zal ik zeer snel weg zijn. Echter is dit niet voor iedereen zo belangrijk heb ik al willen ondervinden. Je moet voor jezelf afwegen hoe belangrijk Internet voor jou en de rest van de familie is. 

Je moet voor jezelf afwegen hoe belangrijk Internet dus is en dat doe je door te kijken waarvoor jij en de rest van het huis het Internet gebruikt. Is dit om wat mails te lezen, de online krant eens te bekijken en wat op Facebook en Youtube rond te snuffelen ? Dan ben jij iemand die amper Internet nodig heeft. Zit jij enorm veel films te downloaden, te gamen, streamen en noem maar op ? Dan ben jij iemand die Internet heel belangrijk zal vinden. 

Nu je dat weet zou je moeten weten welke snelheid je maximaal kan binnen krijgen bij jou thuis van zowel Telenet als Proximus. Dit kan je berekenen op hun websites. Voor Proximus kan je dit hier vinden. Voor Telenet kan je dit hier vinden

Nu je weet wat de maximale snelheid bij jou thuis kan zijn en je weet wat voor een gebruiker jij bent kan je gaan kijken waar je kan gaan. Wil je gewoon TV kunnen kijken, wat Internet hebben om gewoon te surfen raad ik minstens 30 Mbps qua snelheid aan. Daar ga je niet teveel problemen mee ondervinden. Wil je al de rest kunnen raad ik minstens 70 Mbps aan en hoe sneller hoe beter natuurlijk. Natuurlijk hangt daar een prijs aan vast en het hangt van jou af hoeveel jij wilt betalen voor jouw Internet. 

Er zijn ook mensen die op hun adres bij beide Providers geen 30 Mbps halen qua snelheid. Jammer genoeg wanneer je heel afgelegen woont kom je dit vaak tegen. Hier valt niet zoveel aan te doen, maar Proximus heeft hier nu wel een oplossing voor. Zij hebben nu ook een nieuwe modem die kan versterkt worden met hun 4G netwerk om toch wat hogere snelheden te halen.