wifi problemen

Alles over wifi problemen.

In dit artikel gaan wij wat dieper in hoe het komt dat zoveel mensen last hebben van wifi problemen in huis evenals wat je kan doen om al jouw wifi problemen op te lossen. Er zijn heel veel mensen die last hebben van slechte of trage wifi en dit maar niet opgelost krijgen. In deel 1 van dit artikel gaan wij praten waarom er zoveel mensen last hebben van de wifi en in deel 2 gaan wij uitleggen wat alle mogelijke oplossingen zijn.

wifi problemen

Uitleg wifi en waar jouw modem staat.

Het zal jou wel bekend zijn dat jouw modem de wifi aanmaakt en verspreid in huis. Eerst en vooral moet je al eens kijken waar je modem staat in huis. Vele modems hangen ergens op in de garage of in de kelder en wanneer deze mensen tegen mij dan zeggen dat ze last hebben van de wifi kan ik enkel denken: logisch toch? In eerste geval moet je bij het aansluiten van internet in huis een installateur laten komen en deze hebben de kabel nodig die geleverd wordt door Proximus of Telenet om hun diensten te kunnen aanbieden. Proximus komt meestal in de garage of kelder binnen en Telenet komt vooral binnen via de zolder of de garage. Deze kabel hebben 

de installateurs nodig om de modem internet voeding te kunnen aanbieden, zonder zal de modem nooit werken. De leverancier komt binnen in huis en de rest van kabels in huis zijn uiteraard niet de verantwoordelijkheid van de telecom partijen maar van de eigenaar van de woning zelf. Ikzelf wil altijd mijn modem zo centraal mogelijk in huis plaatsen. Een modem zend zijn wifi langs alle kanten uit en daarom net wil ik dat de modem zo centraal mogelijk staat. Staat deze ergens in een kelder of een garage dan is de kans zelf al groot dat het wifi signaal niet tot nauwelijks in de living geraakt. Wil je de modem centraal plaatsen, dan heb je hiervoor extra kabels nodig naar een centrale plaats en hiervoor is dus de eigenaar van de woning verantwoordelijk. Voor Proximus wil je liefst een telefoon of internet kabel hebben die van de invoerkabel van Proximus tot aan de centrale plaatst. Voor een Telenet installatie moet je er nog een coax kabel ( tv kabel ) extra toevoegen. Doe je dit dan kan je dus de modem centraal plaatsen en zullen er al heel wat wifi problemen in huis zijn opgelost. Toch zijn er dan nog heel wat mogelijkheden waardoor je wifi problemen hebt in huis, hieronder leggen wij uit waarom je nog wifi problemen kan hebben.

Nog altijd wifi problemen? Dit zijn de mogelijke oorzaken.

Eerst en vooral moet je weten dat wanneer je een modem buiten zet en je wandelt 100 meter verder zonder obstakels tussen jou en de modem dan zal je nog perfecte verbinding hebben. Toch is het vaak zo dat je modem ergens in huis staat en je nog geen 2 kamers verder geraakt met de wifi. Hieronder alle mogelijke oorzaken.

Zoals je hierboven kan lezen zie je dat bijna alles in huis je wifi verstoort en dat is ook zo. Zeker dikke muren in isolatie zijn de grootste boosdoeners in huis. Hierom alleen raden wij altijd aan je modem centraal te plaatsen.

Nog wifi problemen? Dit zijn de oplossingen.

Eerst en vooral moet je nu eens checken of je internet kabels in huis hebt. Als dit het geval is komen deze vaak in de garage of kelder bij elkaar en als dit het geval is kan je deze zeker en vast gebruiken om jouw wifi problemen op te lossen. Heb je deze zou ik deze ook altijd gebruiken, want dit is de stabielste oplossing. Staat jouw modem ergens centraal en komen alle internet kabels toe in de kelder of garage voorzie dan altijd minstens 1 internet kabel terug van de modem naar de garage waar alle kabels toekomen. Heb je dit gedaan, dan kan je met onderstaande switchen alle internet kabels in huis gebruiken. Zonder kan je niets meer doen met al jouw interne bekabeling.

Bovenstaande apparaten zijn switchen. Zoals je kan zien hebben deze vele internet poorten. Jouw modem heeft altijd 4 uitgaande poorten en vaak is dit niet genoeg en dan kan je dus uitbreiden met een switch. Ook wanneer jouw modem centraal staat voor goede wifi in huis en jouw interne kabels komen ergens anders toe dan raden wij dus aan om 1 internet kabel extra te voorzien van de modem naar de interne kabels. Heb je dit gedaan dan kan je deze internet kabel in de modem steken en aan de andere kant bij de interne kabels steek je deze kabel in de switch. Nu hebben alle poorten op de switch internet. Nu kan je alle interne kabels in huis aansluiten op deze switch en alle internet poorten in huis hebben nu internet. Weet dat als je jouw toestel rechtstreeks met een kabel verbind je nooit internet problemen zal hebben. Denk maar aan vaste computers en tv toestellen. Deze wil ik liefst altijd met een kabel verbinden om geen storingen te hebben in huis. Alle andere toestellen kunnen op de wifi werken. Doe je dit niet moet je alles verbinden met de wifi en hoe meer je verbind hoe minder internet elk toestel zal ontvangen. Zeker tv toestellen en game consoles of vaste computers zijn internet slurpers die ik op de kabel wil verbinden. Doe je dit zullen de wifi problemen in huis direct afnemen omdat de grote verbruikers al van het de wifi zijn gehaald. Echter is het nu nog steeds mogelijk dat je wifi problemen hebt. Dit los je best als volgt op.

Wifi problemen oplossen met wifi versterkers.

Heb je nu nog steeds wifi problemen in huis, dan heb je wifi versterkers nodig om deze problemen op te lossen. De oplossing die ik het liefst gebruik is een wifi router. Onderstaande wifi routers gebruik ik het liefst en werken stabiel.

Bovenstaande routers heb ikzelf allemaal al gebruikt om wifi problemen op te lossen en krijg hier amper reclamaties over. Routers werken een beetje hetzelfde als bovenstaande switchen. Je moet hier dus een internet kabel op aansluiten en vervolgens zal deze het signaal van de kabel omzetten in wifi signaal in huis. Dit is de beste manier om wifi problemen op te lossen in huis. Hiervoor heb je dus wel interne bekabeling in huis nodig. Ik weet dat ik al meermaals op deze kabels heb aangedrongen, maar deze zijn echt nodig om een stabiele oplossing te bieden in huis. Alles wat signaal via de kabel krijgt zal altijd maximaal kunnen werken. Heb je nu toch geen interne internet kabels in huis, dan moet je gaan kijken naar draadloze oplossingen. Hieronder de mogelijkheden.

Draadloze wifi versterkers.

Heb je nu geen kabels in huis dan moet je gaan kijken naar draadloze oplossingen. Pas op, deze kunnen zeker korte storingen veroorzaken door alle bovenstaande wifi stoorzenders in huis. Wij beschrijven hieronder de betere wifi versterkers die wij ook regelmatig gebruiken. De eerste die wij aanraden zijn PLC wifi versterkers.

Bovenstaande wifi versterkers zijn PLC wifi versterkers en hierbij ontvang je dus minstens 2 bakjes om wifi problemen op te lossen in huis. Het eerste bakje is een PLC verzender welke je rechtstreeks in het stopcontact bij de modem moet plaatsen. Met een internet kabel kan je onderaan de plc verzender verbinden met de modem. Vervolgens plaats je de PLC wifi ontvanger in de ruimte waar je wifi problemen ook rechtstreeks in het stopcontact. Nu moet je deze nog verbinden, kijk altijd eens in de handleiding hoe je deze net moet verbinden, elke PLC kan andere manieren hebben van verbinden. In vele gevallen staan op de verzender en ontvanger een knop. Nadat je de verzender hebt voorzien van internet kan je op beide knoppen gaan duwen en vervolgens zijn deze meestal al verbonden. Let wel op, in vele gevallen maken deze een andere wifi naam met bijhorend wachtwoord aan. Zit je nu in de andere kamer moet je dus ook verbinden op de nieuwe wifi. Vele van deze versterkers kunnen ook jouw wifi codes van de modem klonen. Lees hiervoor eens jouw handleiding. Door de wifi te klonen krijgt de wifi versterker dezelfde naam en wachtwoord als de modem en dan moet jij niet elke keer veranderen van wifi netwerk in huis. 

Ga je naar de winkel, bel je naar jouw internet provider of zoek je op internet sites dan raden zij meestal wifi versterkers aan zoals je hieronder kan vinden. Deze werken ook goed, maar hebben naar mijn idee meer nadelen. 

Bovenstaande wifi versterkers werken ook zeker en vast, maar deze hebben naar mijn idee de minst stabiele werking. Zoals je kan zien heb je bij bovenstaande wifi versterkers maar 1 bakje en deze verbind je met de wifi van de modem. Het signaal dat deze versterker ontvangt is zeer belangrijk. Plaats je deze versterker op een plaats waar al geen wifi is zal deze ook niet werken. Een PLC wifi versterker zal wel de job doen. Een PLC wifi versterker verstuurt zijn internet signaal over jouw elektriciteitsnet in huis. Bovenstaande wifi versterkers werken dus op het signaal van de wifi van de modem. Heb je een groot huis ben je meestal niet veel met zulke versterkers.

Bovenstaand artikel is geschreven in chronologische volgorde qua beste oplossingen voor wifi problemen in huis. Probeer dus altijd bij stap 1 en ga zo verder. Nog vragen over wifi problemen? Stel ze gerust hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *