orange of telenet

Orange vs Telenet.

In dit artikel gaan wij wat dieper in over het verschil tussen Orange en Telenet. Wij noemen zowel de theoretische verschillen als de praktische verschillen op tussen Orange en Telenet. Ikzelf ben een technieker die ook voor beide providers heeft gewerkt en weet perfect als geen ander dat de theorie in vele omstandigheden toch niet overeenkomt met wat in de praktijk kan gebeuren. Alle verschillen tussen Orange en Telenet vindt je hieronder.

orange of telenet

Wat je moet weten van Orange.

Het eerste wat je moet weten is dat Orange 3 manieren heeft om internet bij jou thuis aan te bieden. De eerst mogelijke manier is ook de meest genomen manier. Dit is het aanbod van internet geleverd via de kabel in huis. Hiervoor gebruikt Orange de TV kabel ( coax kabel ) van Telenet. Manier 2 is de Fiber kabel. In Gent, Diksmuide, Poperinge, Antwerpen en Genk heeft Telenet de fiber kabel voorzien. In deze steden kan je bij Orange ook fiber nemen want ook hier huurt Orange de fiber kabel van Telenet. Optie 3 is voor mensen die geen kabels binnenkrijgen in huis. Zij kunnen kiezen voor een Flybox welke internet aanlevert via het 4G signaal dat binnenkomt in huis. Zoals je al kunt afleiden huurt Orange in feite de diensten van Telenet zodat zij ook internet en TV en telefonie kunnen aanbieden bij de mensen thuis. Orange is ook goedkoper dan Telenet en dit kunnen ze doen door lagere snelheden aan te bieden maar dan ook tegen scherpere prijzen. Hieronder kan je meer info vinden over de snelheden.

Theoretisch verschil tussen Orange en Telenet.

telenet of orange

TV aanbod

orange

TV aanbod

Zoals je hierboven kan afleiden kan Orange bijna overal hetzelfde aanbieden dan Telenet en dat is ook vrij normaal. Orange huurt namelijk de kabel van Telenet om hun diensten te kunnen aanbieden. Het enige verschil is de apparatuur welke geplaatst wordt waarmee ik dus bedoel de modem en decorder in huis. Zoals je wel kan zien hierboven bied Telenet 10 extra zenders aan tegenover Orange, maar dit zijn dan ook wel kleine zenders waar vele Belgen nooit naar kijken. Uit ervaring weet ik dat in goede omstandigheden de modems en decorders van beide internet providers perfect werken. Alsnog kan jijzelf veel verschil merken tussen beide providers. Deze beschrijven wij hieronder in de praktische verschillen tussen Orange en Telenet.

Praktische verschillen tussen Orange en Telenet.

Beide providers werken met dezelfde kabel, echter zijn er toch heel wat mensen die meer problemen ondervinden met 1 van deze 2 providers. In vele omstandigheden heeft dit te maken met de installatie van de provider uit. Zo is het mogelijk dat jouw Orange beter werkt in huis en dat je modem bijvoorbeeld naast de TV wordt geïnstalleerd. Het is mogelijk dat wanneer je dan overstapt naar Telenet dat de installateur vervolgens de modem in jouw garage plaatst. Uiteraard ga je hier andere resultaten mee behalen wat vele omschrijven als wifi problemen in huis. Je moet begrijpen dat wifi een draadloos signaal is dat in huis door muren, kasten en meubilair zijn weg moet banen tot aan jouw draadloze gsm of laptop. Hoe kleiner deze afstand hoe minder verlies je hebt. Staat je modem dus verder als voordien zal je problemen ondervinden. Dit kan je verbeteren door je internet te versterken, maar dit moet je goed doen en kan ook problemen met zich meedragen. 

Ook moet je weten dat Orange een minder aanbod heeft in betaalde TV zenders. Wil jij dus graag betaalde voetbal kijken of makkelijk naar Streamz kijken met de decorder, dan zal je beter af zijn met Telenet. Uiteraard zijn dit allemaal extra betaalde opties. 

Het prijsverschil tussen Orange vs Telenet.

Uiteraard is voor iedereen het prijsverschil tussen Orange en Telenet een grote factor om de overschakeling te maken. Hieronder hebben we een kleine vergelijking gemaakt van Orange vs Telenet waardoor je zelf al het opzoekwerk niet meer moet doen.

Telenet Orange
Basis Internet Snelheid max: 100Mbps Surfen: 150GB Opstartkosten: €50 Prijs: €31,41/maand Snelheid max: 210Mbps Surfen: 150GB Aankoop modem: €39 Prijs: €25/maand
Standaard Internet Snelheid max: 300Mbps Surfen: Onbeperkt Opstartkosten: €50 Prijs: €47,68/maand Snelheid max: 150Mbps Surfen: Onbeperkt Opstartkosten: €59 Prijs: €46/maand
Pro Internet Snelheid max: 1000Mbps Surfen: Onbeperkt Opstartkosten: €50 Prijs: €62,68/maand Snelheid max: 1000Mbps Surfen: 150GB Opstartkosten: €59 Prijs: €40/maand
Internet + TV Snelheid max: 300Mbps Surfen: Onbeperkt Opstartkosten: €50 93 TV zenders Prijs: €70 Snelheid max: 150Mbps Surfen: Onbeperkt Opstartkosten: €59 70 TV zenders Prijs: €65

Wat met technische problemen bij deze providers?

Voor mij is de service een zeer belangrijk punt om te kiezen voor een provider en daar betaal ikzelf liever iets meer voor. In het geval van Orange vs Telenet heb je al kunnen lezen dat Orange de kabel ( coax ) huurt van Telenet. Orange heeft wel zijn eigen klantendienst, maar huurt wel de techniekers van Telenet is bij technische storingen. Dit wil dus zeggen dat wanneer jij belt naar Orange bij technische problemen zij vervolgens naar Telenet moeten bellen die op hun beurt dan een technieker ter plaatsen kunnen sturen. Dit lijkt allemaal geen probleem, maar is wel een extra schakel in het volledige proces wat in vele gevallen ervoor zorgt dat je veel langer met technische problemen blijft zitten.

4 thoughts on “Orange vs Telenet.”

 1. Administratie van Orange is wel een ramp.

  Maandelijks bellen om de factuur aan te passen ..daarom ben ik terug gegaan naar Telenet. Je betaalt wel meer bij Telenet..maar het maandelijks een uur aan de lijn hangen is niet leuk en ik krijg het niet in orde en na 6 maand was ik zo boos dat ik terug naar Telenet ben gegaan. Liever €20 meer uitgeven en service krijgen.

  1. Dit hoor ik wel vaker maar dan bij alle providers. In mijn ervaring heb je bij alle providers wat volk zitten die niet 100% weten wat ze doen en bij de 1ne provider al wat meer dan bij de andere. Wanneer alles goed staat ( en dat kan zeker bij alle providers ) dan heb je van deze administratieve problemen geen last. Echter kan het soms lang duren voor iets administratief in orde geraakt.

 2. Ach, er is volgens mij niet zoiets als “de goedkopere”. Enkel “de meer geschikte voor JOUW specifieke eisen en JOUW specifieke wensen”.
  Voorbeeld : Als je geen fixed line nodig hebt, en met 1 TV decoder voldoende hebt, is Orange absoluut in het voordeel.

  Maar wanneer je WEL een fixed line wenst te behouden, en bijvoorbeeld 2 extra decoders wil, wordt Orange al snel een stuk duurder (Fixed line Orange + 2 extra TV decoders : 20Euro duurder bij Orange als bij Telenet), en stel dat je 2 sim kaarten wil hebben voor 15 Gig data : bij “One” zit er een quasi unlimited (20gig) Sim in de prijs + een extra quasi unlimited (ook 20 gig) data Sim. Als je dit soort extra’s bij Orange wil hebben, kost je dat 2 x 21Euro dus eventjes 42 Euro meer voor je sim kaarten als bij Telenet waar deze kaarten al in de basisprijs van 66 Euro zit).

  En als je geen boodschap hebt aan snelheid en je met 50mpbs en 500gB aan data per maand genoeg hebt, en gewoon een fixed line wil + een stabiele internet verbinding en een basis TV abo in HD is Scarlet met zijn 40Euro/maand onklopbaar.

  Het is dus allemaal heel case-gebonden.

  1. Wat je aangeeft klopt inderdaad. Woorden zoals “goedkopere” komen vooral uit de marketing wereld. De reden waarom wij hierover schrijven is dat wij merken dat heel wat mensen specifiek zoeken naar providers die het goedkoopste zijn. In de praktijk merk ik dat vooral het internet de belangrijke factor begint te worden wat ook vrij logisch is wanneer je denkt hoeveel mensen gamen en streamen. Ben je alleenstaand en doe je dit allemaal kom je in dit geval toe met de “goedkopere” providers die een lagere snelheid aanbieden +- 50mpbs. In de praktijk kom ik wel vaak families tegen die aangeven dat de kinderen graag online gamen evenals dat ze graag streamen ( Netflix ) en dat er dan regelmatig storingen zijn met de kleinere providers. Dit is vrij normaal met zulke snelheden. Op mijn telenet lijn heb ik op dit moment 380mpbs.

   Wat mensen ook duidelijk moeten weten is dat de snelheden die providers aanbieden op hun website de snelheid is in de meest optimale omstandigheden. Hoever je woont van de centrale waar het internet vertrekt is hier de belangrijkste factor in. Woon je ver van een centrale ga je veel trager internet krijgen dan wat een provider aanbied op hun website. Het kan dus zijn dat je bijvoorbeeld Orange neemt met het idee dat je toekomt met 50mbps maar dat je in de realiteit minder krijgt. Bij Orange moeten wij wel weergeven dat dit zelden voorkomt met dat zij gebruik maken van de coax lijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *