orange 5g

Orange bied vanaf nu ook 5G aan.

Deze week werd in het nieuws bekend dat Orange 5G zal gaan aanbieden aan zijn klanten en dit zonder enige meerkost voor hun bestaande klanten. Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven zullen als eerst hun 5G kunnen ontvangen en vrij snel zou de rest van Vlaanderen moeten volgen. Na Proximus en Telenet kon Orange uiteraard niet achterblijven bij het uitrollen van hun 5G netwerk. Echter bieden al deze providers wel echt 5G aan?

Bieden providers in België wel 5G aan?

Op dit moment bieden Proximus, Telenet en Orange 5G diensten aan. Bij Proximus moet je zelf een duurder abonnement aangaan om gebruik te maken van hun 5G, bij Telenet en Orange worden hun huidige gebruikers overgezet naar het 5G netwerk. Dus wanneer je dat allemaal leest zou je zeker denken dat Belgische providers 5G aanbieden. De 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz frequentiebanden zijn aangeduid door de Europese Unie om 5G op te verspreiden. Echter zijn in België deze frequentiebanden nog niet vrij gegeven. In het tweede kwartaal van 2022 zou België een veiling houden waarop alle providers kunnen gaan bieden voor deze 5G frequentiebanden en wie deze dus mag gaan uitrollen in België. In het kort gezegd, 5G is nog niet beschikbaar in België.

Hoe komt het dat providers al 5G kunnen aanbieden?

Zoals je hierboven al kon lezen kunnen providers in België in feite nog geen 5G aanbieden, want de frequentiebanden zijn nog niet geveild in België. Maar wat bieden onze providers dan in feite aan? Onze providers hebben een upgrade gevonden van hun 4G netwerk waardoor ze dat signaal sterker kunnen maken. In feite krijgen Belgische klanten dus 4G+, echter hebben onze providers deze de naam 5G gegeven. Marketinggewijs is dit uiteraard veel interessanter.

Waarom we naar 5G gaan.

Dat we naar 5G gaan staat vast. Ondertussen is al aangetoond dat 5G niet meer of minder schadelijk is dan 4G voor mensen en dieren wat een enorm pluspunt is in het debat over 5G. Ook is het vooral voor bedrijven en zelf personen belangrijk dat we naar een hogere draadloze snelheid gaan. Dat technologie enorm snel gaat staat vast en dat sneller draadloos internet belangrijk is voor de veiligheid van deze technologie is zeker een feit. Denk 

maar aan de Tesla wagens waarmee je op dit moment al handfree mee kan rondrijd. Met 5G kunnen deze wagens nog 10 tpt 100x sneller reageren op eventuele ongevallen. Voor vele lijkt dit een ver van hun bed show, maar deze technologie bestaat al jaren. Denk maar aan vliegtuigen en cargo boten die volledig automatisch varen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *