Proximus aansluiten voor dummies.

In onderstaand artikel gaan wij stap voor stap uitleggen hoe jouw Proximus of Scarlet aansluiting net werkt. Wanneer je dus naar Proximus of Scarlet wilt overstappen is dit zeker een handige weet evenals wanneer je problemen zou ondervinden met jouw aansluiting. Wie weet zit het probleem in jouw huis en kan je jouw aansluiting zelf fixen door dit artikel. Vele met wifi problemen stappen direct over van internet provider, maar dit lost in vele gevallen niets op omdat het probleem in huis zit.

Waar komt mijn aansluiting binnen.

Het eerste wat je nodig hebt is een aansluiting die binnenkomt. Komt de kabel van Proximus niet binnen, dan zal een aansluiting nog niet mogelijk zijn. Voor huizen komt de aansluiting meestal binnen in de garage of kelder. Heb je deze niet zal deze meestal kunnen vinden bij de elektriciteitskast of anders langs de kant van het straat tegen een muur. Het kan zijn dat enkel de kabel binnen komt, maar het is ook mogelijk dat er al een priesje van Belgacom, Proximus aanwezig is. Deze heb je nodig.

Dit lijkt een zeer logische stap. Echter weet ik uit ervaring dat meer dan 50% van de mensen de TV kabel ( coax kabel ) beschouwt als hun aansluiting van Proximus. Dit klopt dus niet.

 

Woon je op een appartement, dan zal er een aansluiting aanwezig moeten zijn ergens in de garage, ook meestal naast de elektriciteitskast. Jouw huisbaas zal zeker en vast weten of er een aansluiting van Proximus aanwezig is en zal jou ook kunnen tonen waar alle aansluitingen net zitten.

Stap 1: Internet installeren.

Komt er een kabel van Proximus binnen, dan kan de installatie beginnen. Op de foto hiernaast kan je een makkelijke aansluiting bekijken. Op de foto kan je zien dat er op de pries van Proximus zelf een blokje ( splitter ) moet geplaatst worden en daar sluit je een telefoon kabel ( RJ 11 connector ) op aan en vervolgens steek je deze telefoon kabel in de blauwe klem van de modem ( DSL poort ). Vervolgens zal de modem opstarten als de elektriciteit uiteraan aan staat. Gaan er geen lampjes branden, dan is er ofwel geen elektriciteit ofwel is de modem defect.

Hiernaast kan je de lichtjes op de modem zien. Dit moet je ervan weten. Lampje 1 aan de linker kant is de power lamp. Als deze brand weet je dat er elektriciteit op de modem toekomt. Lampje 2 is DSL. Deze moet altijd stabiel blijven branden. Begint deze te pinken, dan vallen alle andere lampjes buiten lampje 1 uit en werkt jouw internet en TV ook niet meer. Je modem zal proberen herstarten. 

Doet hij niets, moet je bellen voor een storing. Lampje 3 zal nooit branden, lampje 4 is het lampje van het internet. Deze zal altijd branden anders werkt jouw internet niet. Lampje 5 is voor te telefoneren. Ben je met de vaste telefoon aan het bellen, dan zal dit lampje beginnen knipperen. Het lampje volledig rechts zal knipperen wanneer er iemand op de wifi zit. Wil je de wifi uitzetten, dan kan je de laatste knop indrukken en zo de wifi uitzetten. 

Stap 2: TV installeren.

Werkt jouw internet, dan kan je beginnen aan jouw TV. Jouw decorder heeft internet nodig, anders zal deze niet werken. Sterker nog. Deze heeft internet nodig geleverd door een kabel. Op de wifi zal jouw decorder niet werken. 

Hiernaast kan je zien dat je een internet kabel moet hebben van de modem naar de decorder. De internet kabel sluit je aan op de gele klem van de modem en op de internet klem van de decorder.

Vervolgens moet je nog een HDMI kabel van de decorder naar jouw Tv plaatsen en de stekker van de decorder in de pries steken en vervolgens zal ook jouw decorder kunnen werken. 

Heb je nu geen internet kabel van de modem naar de TV liggen, dan is een draadloze oplossing een mogelijkheid voor jou. Echter zal je wel moeten bijbetalen, want hiervoor heb je nog een extra bakje nodig. 

Het bakje dat je kan huren bij Proximus is nu een Wifi Booster. Deze werkt op bijna dezelfde wijze als de vorige versie ( Bridge ) op de bovenstaande afbeelding. Op het bakje zit 1 knop, een WPS knop. Je moet hierop klikken en deze zal beginnen knipperen. Vervolgens moet je op de voorlaatste knop van de modem klikken, ook hier staat WPS op. Deze zal ook beginnen knipperen en vervolgens verbinding maken met elkaar. Is de verbinding gelukt, dan zullen alle lampjes op de Booster aangaan. Je kan nu de internet kabel in het bakje achteraan steken en vervolgens in jouw decorder en zo Tv kijken. De ideale oplossing wanneer je geen internet kabel hebt naar de Tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *