reclame doorzappen

Reclame doorspoelen niet meer mogelijk.

Binnenkort zal het niet meer mogelijk zijn om reclame op jouw TV door te spoelen. Vele Belgen nemen een programma op zodat ze de vervelende reclame ertussen kunnen doorspoelen. De TV zenders zijn echter niet blij met deze functie omdat ze hieraan geld verliezen en om die reden zien TV zenders niet graag mogelijkheden om reclame door te spoelen. Al jaren proberen TV zenders verplichtingen op te leggen zodat de kijker verplicht wordt om hun reclames te bekijken, maar dit kunnen ze niet zonder samenwerkingen van de grote providers. Binnenkort is dit verleden tijd, want onze providers gaan de TV zenders tegemoet komen.

reclame doorzappen

Telenet bant als eerste reclame doorspoelen.

Vanaf eind September 2021 zal Telenet beginnen met het aan banden leggen van reclame doorspoelen. In eerste instantie komen de klanten aan de beurt met de nieuwste decorder. In latere fase zullen ook alle andere klanten overgezet worden naar het profiel waar geen reclame meer kan doorgespoeld worden. Hiervoor bied Telenet wel een kleine compensatie. Waar je vroeger moest betalen om terug te kijken zal men vanaf de nieuwe regeling tot 7 dagen gratis kunnen terugkijken. Een verminderingen op de factuur moet je niet verwachten. 

Andere providers zullen snel volgen.

Telenet is de eerste provider die samenwerkt met de TV providers om reclame doorspoelen tegen te gaan. Ook andere internet providers hebben al aangegeven dat zij zullen volgen. Proximus heeft niet veel later laten weten dat ook zij aan het bekijken zijn hoe ze dit juist gaan aanpakken. Met andere woorden zal over enkele jaren reclame doorspoelen op je TV nergens nog mogelijk zijn met deze aanpassingen.

Wat is onze mening over dit alles?

Persoonlijk snap ik zeer goed vanwaar deze regel komt. De TV zenders leven namelijk van de reclame inkomsten en om de kwaliteit enigszins te kunnen behouden zijn deze reclame inkomsten van groot belang. Echter ben ik wel van mening dat de Belgische TV zenders zwaar achter de feiten aanlopen. De kwaliteit gaat al jaren lang zinderogen achteruit qua TV programma’s en herhalingen zijn de manier geworden om hun TV zenders te vullen. In plaats van hun te richten op 1 deftige zender maken TV zenders liever extra kanalen zodat ze meer reclame pakketten kunnen gaan verkopen. Denk maar aan Vier welke zich nu al heeft opgesplitst in 4 zenders en overleven op enkele goede programma’s. Dit alles zal niet snel verbeteren en wij merken dat steeds meer mensen hun decorder opzeggen en de enkele kwaliteitsprogramma’s online herbekijken en vervolgens kiezen voor gratis alternatieven als Youtube of betalende alternatieven als Netflix, Disney + en dergelijke. Dit alles zorgt er op lange termijn voor dat Vlaamse programma’s stilaan zullen gaan verdwijnen en de streaming platforms het zullen gaan overnemen. Uiteraard probeert men in Vlaanderen mee te blijven met hun eigen streamingsplatform Streamz. Echter wanneer je naar het aanbod op Streamz gaat kijken merk je dat het ook hier vol met herhalingen staat van oude programma’s zoals De Kampioenen, Callboys en noem maar op. Weinig nieuwe kwaliteit te bespeuren wat je op een Netflix en Disney + uiteraard wel vindt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *